Thee: een kopje gezondheid

Thee: een kopje gezondheid

Thee bevat allerlei gezonde stoffen, voorziet je lichaam van vocht en is zowel calorie- als vetvrij als je het drinkt zonder melk of zonder suiker. Het heeft een heilzame werking en wordt al eeuwenlang gebruikt als middel tegen uiteenlopende kwalen. De Oude Grieken dronken thee om van een verkoudheid of de griep af te komen vanwege de antivirale en antibacteriële werking. De Chinezen drinken thee om de spijsvertering en de mentale & fysieke prestaties te stimuleren. In Japan is thee drinken een dagelijks ritueel.

Nut van thee wetenschappelijk bewezen

Vandaag is wetenschappelijk aangetoond dat thee veel ziektes helpt te voorkomen en enorme voordelen voor de gezondheid biedt. Mensen die thee drinken, kennen blijkbaar aanzienlijk minder cognitieve achteruitgang dan niet-theedrinkers. Onderzoekers beweren dat niet-theedrinkers hun weerstand aanzienlijk kunnen verhogen als ze een kop thee per dag zouden drinken. 

Een schat aan rijkdom voor je lichaam

Thee is voorzien van weldadige stoffen als antioxidanten, vitamines, sporenelementen, fluor, flavonoïden en nog meer werkzame stoffen die een positieve invloed hebben op je gezondheid. Twee koppen thee per dag levert:

  • 8% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium
  • 5% van onze behoefte aan foliumzuur en zink
  • 5% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B1
  • 12% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B2
  • 3% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6

Bovendien voorkomt thee tandbederf en tandvleesproblemen door de aanwezigheid van fluoride. De theeplant haalt fluoride uit de grond en verzamelt die in de blaadjes. Fluoride maakt tanden harder en zit in de meeste tandpasta's. Dankzij de aanwezigheid van kalium wordt het vochtgehalte in je lichaam op peil gehouden. Er zit ook veel mangaan in thee. Dit is een sporenelement dat deel uitmaakt van een aantal enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling en noodzakelijk is voor de groei van de botten.

Groene of zwarte thee?

Zowel groene als zwarte thee zijn rijk aan polyfenolen. Polyfenolen komen voor in allerlei plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit en zijn krachtige antioxidanten, flavonoïden genaamd. De soorten en hoeveelheid flavonoïden verschillen per theesoort. Groene thee bevat 5 keer zoveel antioxidanten als zwarte thee. Maar groene thee bevat vooral simpele flavonoïden, catechines genaamd. De thee Arabian Nights is een exclusieve mengeling van groene en zwarte thee. Een echte aanrader. Je kan ook kiezen voor Oolong thee, waarvan de bladeren zich bevinden tussen die van een zwarte en groene thee.

Flavonoïden komen vrij in de eerste minuut van het trekken van de thee. Bij consumptie van 3 tassen thee per dag gedurende 2 à 3 weken stijgt de concentratie in je bloed met maar liefst 25%. En dat zou dan weer goed zijn voor het hart. Recent onderzoek heeft aangetoond dat verlaging van het cholesterolgehalte en de bloeddruk evenredig zijn aan stijging van de theeconsumptie.

Preventief thee drinken helpt

Onderzoekers bestuderen de rol die thee kan spelen in de bestrijding tegen kanker. Het is duidelijk dat thee geen geneesmiddel is. Het draagt bij tot een betere gezondheid, vooral uit een preventief oogpunt.

← Next Post